Berlijn en Alkmaar
Door: Quinton Jie
Blijf op de hoogte en volg Quinton
18 Januari 2011 | Suriname, Paramaribo
Hey allemaal,
Nog 9 dagen heb ik in Suriname voordat ik weer terug ga naar mijn normale leven. Tevens is dit een van de laatste verslagen dat ik zal schrijven in Suriname. Maar dat mag de pret niet drukken en vanaf nu is het ook volop genieten van de laatste dagen.
De afgelopen week heb ik weer een aantal leuke dingen gedaan. Zo ben ik vorige week dinsdag met oom Patrick en Yvon naar het huis gegaan van Sina tweelingzus van Yvon. Ze hebben een grote erf met een grote huis, een zwembad en zelfs een eigen Warung. Het is heel ruim opgezet na kennis gemaakt te hebben met de man van Sina en zijn ouders hebben we wat gekletst, terwijl Sina ondertussen bezig was met koken. Ze had Kaaimannen sate gemaakt, karbonade, groente en friet. Het heeft mij goed gesmaakt, na het eten zijn we gezellig verder gaan kletsen. Voordat we weggingen kreeg ik nog een kleine rondleiding op het erf. Daarnaas, heb ik nog een schildpad gezien dat Patrick later zou meenemen naar zijn huis. Hij heeft al een naam gekregen namelijk Stoffel waarom weet ik niet zal het hem nog een keer vragen. De schildpad lag verscholen bij het puin in de grond dus ik heb alleen zijn schild mogen bewonderen vanuit een onmogelijke hoek, maar heb hem wel gezien.
De volgende dag had ik weer een normale werkdag. In de avond Zouk les gevolgd bij VOS en Touché. Nog daar even gedanst te hebben ben ik weer naar huis gegaan, want de volgende dag moest ik gewoon werken. De volgende dag Salsa lessen gevolgd en gewerkt, uiteraard ook naar Havana gegaan.
Vrijdag was een relaxte dag waarbij ik niets heb uitgevoerd. De volgende ben ik samen met Benjamin, Patrick, Yvon, Sina, Ferry en zijn ouders naar Berlijn gegaan. Waar we lekker hebben ontspannen, beetje relaxen, Patrick heeft zijn nieuwe aas uitgeprobeerd, met als resultaat geen vis gevangen :P wel jammer anders hadden we in de avond vis op het menu. Yvon en Sina hebben nog even gezwommen na het zwemmen zijn we naar het dorpje gegaan om daar lekker te wandelen. Tevens was Jenneke jarig de moeder van Ferry, zij mag met trots zeggen dat ze haar verjaardag in de jungle heeft gevierd. Al met al was het een zeer ontspannen dag.
De volgende dag beetje uitgeslapen. Rond een uurtje of 3 werd ik opgehaald door Patrick. We zijn naar zijn kostgrondje gegaan in Commewijne om verse producten te oogsten. Het kostgrondje van Partick ligt gelegen in Alkmaar, ja ook in Suriname kennen ze een Alkmaar. Onderweg hebben we nog een paar stops gemaakt om verse Jellybeans te kopen soort krakeling maar dan gemaakt van Jellybeans weet de oorspronkelijke naam niet meer... Het was in ieder geval zoet en knapperig en lekker. Daarnaast hebben we ook een stop gemaakt bij een warung. Aangekomen bij het kostgrondje achter het huis van Yvon en Sina haar ouders zijn we ons gaan klaarmaken om naar het kostgrondje te lopen. Uitgerust met een kapmes en laarzen. We zijn eerst helemaal naar achteren gelopen om Poe te oogsten, Poe is een soort Courgette, het is in ieder geval van dezelfde familie. Nadat we een rondje hebben gemaakt en de rijpe eruit te hebben gehaald zijn we een stukje terug gelopen om Cassave te oogsten. Voor het oogsten van Cassave gebruikten ze een stok en een touw. De touw om de Cassaveboom en de stok aan elkaar te knopen, om vervolgens de stok als hefboom te gebruiken. We hebben een paar knollen geoogst, want de broer van Yvon en Sina was al bezig met oogsten. Daarna hebben we nog hele bos van bananentrosje gekapt uit de boom. Toen we klaar waren zijn we terug gegaan naar het huis om wat te eten. Even later kwam Yvon met een jonge Cocosnoot met een gat gekapt om verse jonge cocosmelk te drinken en dan vervolgens het vrucht vlees te eten. Het was erg lekker. Later kwam Sina met een wat oudere cocos ook het vocht heb ik gedronken en proefte heel anders dan jonge cocos, het heeft iets meer smaak en daarna ook het vruchtvlees gegeten. Deze was iets steviger en knapperig, maar ook erg lekker. Even later kwam Yvon met een mange (mango) ook vers uit de boom. Voordat we weg gingen heb ik ook vers geplukte pommerak gegeten.
Nadat we klaar waren zijn we doorgereden naar de Commewijne Rivier om een paar uurtjes te gaan vissen. We hadden verhalen gehoord dat een broertje van Yvon en Sina een paar grote vissen daar had gevangen. Dus waren we benieuwd of het ons ook zou lukken. We hebben daar een paar uurtjes gezeten zonder geluk. De vissen waren er wel en waren vrij brutaal. Ze aten wel de vissen op die wij als aas gebruikten maar wilden niet meewerken om gevangen te worden :P Ondanks dat we niets gevangen hebben was het wel ontspannen en erg gezellig. Rond 20.30u zijn we gaan inpakken om weer terug te gaan, voordat we naar de stad gingen zijn we eerst nog bij het broertje gegaan van Yvon en Sina waar beide dames nog een aantal plantjes hebben meegenomen. Eenmaal thuis aangekomen ben ik gaan douchen en ben ik gelijk mijn bed ingedoken om uitgerust en wel de volgende dag naar mijn werk te gaan.
Dat was het dan weer voor deze week en het aftellen is nu echt begonnen.
Quinton Jie
Dat was het dan weer voor deze week en het aftellen is nu echt begonnen.
Quinton Jie
@ Guilliano Ai! Thnx Man! -
18 Januari 2011 - 17:02
Robin:
Hey man!
Maak er een mooi afscheid van!
Hoop je nog eens in Nederland te treffen. Het was echt leuk in september in Switi Sranan:).
Robin (ben benieuwd of je nog weet wie ik ben:)) -
18 Januari 2011 - 17:29
Quinton Jie:
Hey Robin,
Zal zeker proberen er een mooie afscheid van te maken. Wie treffen we elkaar wel eens in Nederland :D
Ja je bent huisgenoot geweest van Jolanda en we hadden gedronken @ Broki. Correct me if i'm wrong :P
Quinton -
18 Januari 2011 - 19:11
Jessica Chen:
Hoi quinton
Ik wens je nog fijne dagen in Suriname.
En veel geluk.
Griffin,Agnes en Jessica -
21 Januari 2011 - 16:56
Errol:
See ya soon -
26 Januari 2011 - 10:26
Lilian Lee:
Hallo Quinton,
Ik heb met heel veel plezier je avonturen in Suriname gevolgd :-)
Wat een leuke geweldige stage!
Goede reis & welkom in koud kikkerlandje ;-)
Tot ziens,
Lilian