Srefidensi Dey!!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Quinton Jie - WaarBenJij.nu Srefidensi Dey!!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Quinton Jie - WaarBenJij.nu

Srefidensi Dey!!!

Door: Quinton Jie

Blijf op de hoogte en volg Quinton

30 November 2010 | Suriname, Paramaribo

Hey Allemaal,

Het is weer zover voor de wekelijkse update vanuit Suriname. De afgelopen week was het een drukke week voor bijna alle Surinamers want 25 november was het de dag van de onafhankelijkheid, Srefidensi Dey. Dit jaar werdt het grootst uitgepakt want het was toen precies 35 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk was verklaard, dat betekent dus Wan Bigi Jari voor de Surinamers.

Het begon allemaal al op woensdagavond, de onafhankelijkheidsplein was het middelpunt van alle activiteiten. Ben er zelf niet geweest op woensdagavond maar heb wel vuurwerk gehoord en alle wegen naar het onafhankelijkheidsplein waren afgesloten. Na het vuurwerk was het dan ook meteen feesten geblazen het was overal druk in de stad. Mensen die naar feesten gaan die speciaal voor Srefidensi Dey zijn georganiseerd. Zelf ben ik naar een salsa en zouk feest geweest van mijn dansschool. Het was er gezellig druk en heb een aantal mensen leren kennen die ook lessen volgen bij de dansschool. Het was dus een hele avond lekker de salsa, merengue, bachata en zouk dansen.

De volgende dag op Srefidensi Dey zelf ben ik vroeg uit mijn bed gekomen om mijzelf te begeven naar het onafhankelijkheidsplein. Rond 09.15u was ik op het onafhankelijkheidsplein onderweg zag ik al de militairen en politie die zich klaar maakte voor de ceremonie en de defilé. De ceremonie zou om 10.00u beginnen, de militairen, politie en een paar bands stonden al klaar op het plein en waren precies om 10.00u paraat. Het wachten was op de President die de ceremonie zou verzorgen, maar Suriname zou geen Suriname zijn als de President niet op zich liet wachten. Pas rond 11.30u kwam de President aan en om 12.00u begon de ceremonie. In die twee uur tijd had ik wel medelijden met de militairen die op het plein stonden in de felle zon. Ja het was weer een ontzettend warme dag met weinig wind en een felle zon.

12.00u begon de ceremonie en het duurde tot 12.30u maar heb er zelf weinig van gezien. Rond 12.45u begon dan eindelijk de defilé. De parade duurde ongeveer tot 13.15u en het was leuk om het een keer mee te maken. Na de defilé begon de vliegshow, het was een groot spektakel vol stunts. Hulde voor de piloten uit Brazilië die een mooie show hebben gegeven. Alleen de presentator van de piloten was erg monotoon dus niet echt leuk om naar te luisteren. Ik heb uiteraard foto’s en films gemaakt van de show. Films gaat wat moeilijker hier om up te loaden op facebook omdat de internet te traag is maar foto’s zullen uiteraard wel te zien zijn.

Na de vliegshow ben ik even een rondje gaan lopen om te kijken wat er nog meer op het onafhankelijkheidsplein was, want we moesten wachten op de parachutisten die zouden landen. Rond 14.15u was het dan zover de parachutisten stonden paraat om hun sprong te maken. Voor we het wisten zagen we al de eerste parachutisten naar beneden komen. Naarmate ze dichter bij de grond komen dan merk je pas hoe snel ze eigenlijk gaan. De eerste landing was erg spannend om te zien want het leek niet alsof de eerste parachutist in de boom zou belanden maar was gelukkig niet gebeurt. Ze kwamen echt met een vaart naar beneden en controleerden hun landing. Niet alle landingen verliepen vlekkeloos, maar er zijn geen gewonden of ongelukken gebeurt. Het mooiste was de laatste parachutist die een enorme vlag van Suriname onder hem had hangen. Het erg mooi om te zien hoe hij naar beneden kwam met de vlag en uiterst gecontroleerd landde. Na de parachutisten ben ik naar huis gegaan om te rusten en in de avond ben ik uitgegaan naar Havana Lounge.

De vrijdag was een vrij rustige dag. Maar ben wel op de Sunset Dolphin Trip geweest. Vanaf Leonsberg gingen we per boot de Surinamerivier naar de monding waar de Commewijne Rivier en de Suriname Rivier elkaar kruisen. Eenmaal daar aangekomen hebben we al snel de dolfijnen gespot we hebben paar foto’s gemaakt. Jammer genoeg kwamen ze niet dicht bij onze boot maar bij de andere boten, er waren namelijk 3 touroperators aanwezig inclusief onze touroperator. Dat was wel jammer maar we hebben ze wel goed gezien en ze hadden ook een showtje gegeven met een aantal acrobatische sprongen.
Nadat we ze hebben gespot en foto’s hebben gemaakt zijn we richting de plantage Rust en Werk gegaan waar we rond hebben gelopen en een saoto soep hebben gegeten. Na de Saoto soep zijn we terug naar de boot gegaan voor de terug reis naar Leonsberg.

De volgende dag heb ik het ook rustig aan gedaan en in de avond ben ik naar de Nationale Bodybuilding Wedstrijd geweest. Deze werd gehouden in Royal Ballroom, dus de Ballroom van Royal Torarica. Het was grappig om te zien dat Bodybuilding ook echt een sport is. Er waren drie categorieën namelijk Klasse C, Klasse B en Klasse A. Waarbij C voor de beginners is en A voor de toppers. Na de show ben ik weer naar huis gegaan.

Zondag heb ik gevoetbald en voor de rest vrij weinig gedaan. Maandag begon de werkweek weer.

Dat was het dan voor deze week.

Quinton Jie

• 30 November 2010 - 21:58

Jason:

Quinnnn! Wat gaaf dat je onafhankelijkheidsdag zo ook meemaakt! Lijkt me een flink festijn om mee te maken! Ben wel jaloers op jullie zonnetje daar hoor! Hier is het morgen gevoelsmatig -15 graden(!!!!)! Dat je het weet! ;)

Aboeng!

• 03 December 2010 - 21:11

Errol:

Ga je ook aan body building doen?

Het is hier koud en sneeuw

• 03 December 2010 - 21:36

Quinton:

@ Errol Nee Body building is niets voor mij.

Heb het gehoord dat erg koud is in Nederland. brrr... moet nu niet aan denken...